Mart Ayının Yoğun Gündemini İnceliyoruz

Mart ayına başlamamızla birlikte ekonomi gündeminde en fazla merak edilen konularda ilk sırada Türkiye yerel seçimleri geliyor. Önceki seçimlere baktığımızda seçim öncesi ve sonrasında yerel varlıklarda oynaklığın arttığına şahit oluyoruz. Bu nedenle Türkiye yerel seçimleri mart ayındaki en önemli konu başlığımız olacak. Sıralamada ikinci olarak merkez bankalarının toplantıları yer alıyor. Bunlar arasında en ön planda olan ise ABD Merkez Bankası’nın mart ayı toplantısıdır. Komitenin her yıl değişen üyeleri ilk kez mart ayı toplantısında oy kullanır ve üyelerin Fed politikalarına yaklaşımlarını bu ay faiz kararı ile beraber gelecek olan projeksiyondan öğreniriz. Bu nedenle senenin en önemli toplantısı daima mart ayı toplantılarıdır. Diğer bir karar ise TCMB’den gelecek. Son olarak sert bir faiz artırımı ile para politikasını sıkılaştıran TCMB’den faiz indirimi beklenmezken, ileriye yönelik vereceği mesajlar spot TL kurları üzerinde oldukça etkili oluyor. Merkez bankalarının yanı sıra dünya gündemini uzun bir süredir meşgul eden diğer iki önemli konu ise Brexit süreci ve ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarının nasıl bir sonuca bağlanacağı olacak. Hatırlanacak olursa ABD Başkanı Trump, Çin’e yönelik yeni ek gümrük vergileri için 1 Mart’ı son tarih göstermiş ardından tarih belirtilmeden uzatılmıştı. Ancak biliyoruz ki yoğun bir şekilde mart ayında görüşmeler üst perdeden devam edecek. Bu nedenle mart ayı hem ekonomi hem de siyasi yönden birçok yeni gelişmelere ev sahipliği yapacak. Brexit sürecinde ise AB ile İngiltere ayrılık konuları üzerinde anlaşamamış ve sert çıkış ihtimalleri güçlenmişti. Fakat şubat ayı sonuna doğru yaşanan gelişmeler 29 Mart tarihini daha da ötelemek hatta Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler sonrasına atmak üzerine yoğunlaştı. Bu nedenle 29 Mart tarihinin ötelenip ötelenmeyeceğini izleyeceğiz. Son olarak ise şubat ayında patlak veren Pakistan-Hindistan arasındaki tansiyon takip edilecek. Her iki ülke önemli yatırımları barındırıyor. Özelikle Çin’in Bir Kuşak Bir Yol projesi geniş ölçüde bu iki ülkeyi de kapsıyor. Bu bakıma dünyada ticaret anlaşmazlıklarının yaşandığı bir ortamda jeopolitik risklerin de sorun haline gelmesi global büyümeye olumsuz etki edebilir.

Mart ayı takvimi: https://i.hizliresim.com/oXlAAo.png

Türkiye
Türkiye gündeminin en önemli olayı 30 Mart tarihlerinde yapılacak olan mahalli seçimler olacak. En başta büyükşehirlerdeki oy oranlarının nasıl bir dağılım izleyeceği ve bunun piyasalara nasıl etkisi olacağı en merak edilen seçim başlıkları arasında. Seçim tarihine doğru piyasa fiyatlamalarında oynaklığın da arttığını görebiliriz. Hazine Mart'ta 15,3 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor. Marttaki iç borçlanmanın 11,1 milyar lirasının piyasadan, 3,4 milyar lirasının kamuya satışlardan oluşması bekleniyor. Söz konusu dönemde dış borçlanmaya gidilmeyecek. Mart ayının en önemli Türkiye verilerinin başında ise 4 Mart Pazartesi günü açıklanacak enflasyon oranı yer alıyor. Şubat ayında patates ve domateste başlayan tanzim satışlarının daha sonra da bakliyat satışlarında da başlaması gıda fiyatları üzerinde baskılayıcı bir unsur olacağı aşikâr. Fakat çekirdek tüm kalemlerin fiyat artışındaki dengesizlikleri ve petrol fiyatlarının şubat boyunca yüksek seyri sepetin genel seyrini de etkileyecek. Bir süredir dolar karşısında daha stabil bir seyir izleyen TL’nin ticaret sepetine karşı değerini ölçen reel efektif kur endeksi 5 Mart Salı günü açıklanacak. 6 Mart Çarşamba günü TCMB’nin faiz oranı kararı piyasaları direk olarak ilgilendiren bir diğer en önemli başlık. Yerli ve yabancı kurumların çoğunluğu faiz oranlarında değişiklik beklemiyor. Bu da yeteri kadar sıkı olan TL faizlerinin bir süre daha TL’ye destek olacağı anlamına geliyor. 11 Mart Pazartesi günü Türkiye’nin 4.çeyrek GSYH rakamları açıklanacak. Aynı gün ocak ayına ait cari denge rakamları da yine önemli Türkiye başlıklarından olacak. 14 Mart Perşembe günü ocak ayına ait sanayi üretim verisi, 15 Ocak Cuma aralık ayına ait işsizlik oranı ve Türkiye – AB Ortaklık Konseyi Toplantısı gerçekleşecek. Mart’ın son haftasında ise 25’inde reel sektör güven endeksi, kapasite kullanım oranı açıklanacak. Son olarak ise 29 Mart Cuma günü şubat ayına ait dış ticaret rakamlarının ardından 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle mart ayı yerel gündemine nokta koyacağız.

Avrupa
Avrupa’nın ana başlığı ilk olarak Brexit sürecine ilişkin belirsizliğin ne yönde sonuçlanacağı ikinci olarak ise 7 Mart Perşembe günü yapılacak ECB toplantısında bankanın yeniden TLTRO yani hedefli tahvil alım programına tekrar başlayıp başlamayacağı olacak. Brexit sürecinde İngiltere’nin kesin çıkış tarihi olan 29Mart’ı iki ay ötelemesi bekleniyor. Mayıs ayında İngiltere’de gerçekleşecek yerel seçimler bir nevi İngiliz halkının Brexit ’in her iki kanadında yer alan partilere ve Brexit sürecine desteğini ölçmemiz adına iyi bir gösterge olacak. 7 Mart Perşembe günü bir araya gelecek olan ECB yetkililerinin faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı bekleniyor fakat şubat ayı içerisinde konuşan bazı ECB yetkililerine göre Banka yeniden tahvil alımlarını mart ayı toplantısında tartışacak. Fed ’in de güvercinleştiği mevcut ortamda ECB’nin atacağı güvercin adımların daha etkili olacağını düşünüyoruz. Öncesinde Fed ve ECB zıt politikalar izlerken ECB’nin parasal gevşeme politikaları yeteri kadar ekonomiye yardımcı olmuyordu. ECB kararının ardından başkan Draghi basın karşısında açıklamalarda bulunup, gelen soruları yanıtlayacak. Aynı gün bölgenin GSYH rakamları da açıklanacak. Bölgenin bir önceki veriye paralel çeyreksel bazda %0,2 yıllık bazda ise %1,2 büyümesi bekleniyor. 12 Mart’ta İngiltere’nin sanayi üretimi 13 Mart’ta ise Euro Bölgesi’nin sanayi üretim rakamlarını alacağız. 15 Mart Cuma Euro Bölgesi’nin TÜFE rakamları önemli olacak. Aylık bazda %1,1 gerilemesi beklenen TÜFE’nin yıllık bazda ise %2 hedefinden uzak %1,4 artması bekleniyor. 21 Mart’ta BoE’nin faiz kararı açıklanıyor. Aylık bazda 435 milyar pound tahvil alımları gerçekleştiren bankanın her iki politika aracında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. 22 Mart’ta Bölge genelinin imalat PMI rakamları takvimde yer alıyor.

ABD
Siyasi gelişmelerin ön plana çıktığı ABD gündeminde yine Trump ve iç-dış politikalarında izlediği yol fiyatlamaların ana unsuru olacak. Diğer tarafta ise para politikasında kullandığı dili ve yöntemi değiştirmeye hazırlanan Fed ‘in mart ayı toplantısı oldukça kritik. İlk olarak 5 Mart Salı günü açıklanacak PMI ve yeni konut satış verileri önemli olacak. Şubat ayına ait PMI verileri ABD’nin ilk çeyrek büyümesine ilişkin ipuçları da verecek ve ileriye yönelik beklentilere yön verecek. 6 Mart Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı, 8 Mart Cuma günü ise tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik ücretler verileri önemli olacak. 11 Mart Pazartesi günü perakende satışlar verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu biliyoruz. Aralık ayında %1,2 daralan satışların ocak ayında %0,1 gibi mütevazı ölçüde artması bekleniyor. Beklentinin gerçekleşmesi durumunda piyasa fiyatlarında önemli bir etki yaratmayabilir fakat beklentilerin üzerinde veya altında kalan bir rakam dolar üzerinde günlük fiyatlamalarda belirleyici olabilir. 12 Mart Salı günü önem düzeyi yüksek olan ve Fed toplantısı öncesinde öğreneceğimiz en kritik veri olan TÜFE rakamları açıklanacak. Mevcut beklentiler o tarihe kadar defalarca kez değişebilir ancak bugünün beklentilerinde şubat ayına ait TÜFE’nin aylık bazda %0,1’lik daralmadan %0,1 artışa geçmesi, yıllık bazda ise %2,2’den %2,1’e gerilemesi bekleniyor. 13 Mart Çarşamba günü ise yine piyasa fiyatlamalarında etkili olan diğer bir veri dayanıklı tüketim malı siparişleri ve ÜFE rakamları açıklanacak. Son olarak aralık ayında %6,5 daralan dayanıklı mal siparişleri ekonomide hanehalkının harcama gücünü doğrudan gösteren bir veri. 15 Mart Cuma günü şubat ayına ait sanayi üretim verisi 1.çeyrek büyümeye dair sinyaller verecek. Bu nedenle imalat PMI ve sanayi üretim verilerine öncü veri gözüyle bakıyoruz. Ayın en önemli verisi ise 20 Mart Çarşamba akşamı kararın açıklanacağı Fed toplantısı olacak. Yılın en önemli toplantısı olan Fed’ in mart ayı toplantısında; Komitenin her yıl değişen üyeleri ilk kez mart ayı toplantısında oy kullanır ve üyelerin Fed politikalarına yaklaşımlarını bu ay faiz kararı ile beraber gelecek olan projeksiyondan öğreniriz. Aynı zamanda Powell’ın yarıyıl sunumunda değerlendirdiği üzere Komite bu toplantıda bilanço küçültme operasyonlarını da değerlendirmeye alacak. Zira faiz artırımlarından daha fazla sıkılaştırıcı adım olarak görülen bilanço küçültme operasyonlarının sonlandırılması doların diğer para birimleri üzerindeki baskısının da azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda karar ile birlikte yayımlanacak projeksiyonda üyelerin yıl genelinde kaç faiz artışını düşündükleri de yansıyacak. Yeni üyelerin görüşleri de piyasalar açısından taze bilgi olacak. 22 Mart Cuma günü imalat PMI rakamları ve mevcut konut satışlarının açıklanmasının ardından 28 Mart Perşembe günü de ABD’nin 4.çeyreğe ilişkin nihai büyüme rakamlarını öğreneceğiz.

Herkese iyi haftasonları dilerim.

Best,

ABDavrupaBeyond Technical AnalysiseuromartTrend AnalysisTRYturkiyeUSD

และใน:

คำจำกัดสิทธิ์ความรับผิดชอบ