Bitcoin halving, Bitcoin ağındaki madencilerin her onaylanmış blok başına aldıkları ödülün yarıya düşürülmesi olayıdır. Bu olay, her 210.000 blokta bir, yaklaşık olarak dört yılda bir gerçekleşir. Bitcoin halving tarihleri şöyle sıralanabilir:
İlk Bitcoin halving 28 Kasım 2012'de gerçekleşti.
İkinci halving 9 Temmuz 2016'da oldu.
Üçüncü halving ise 11 Mayıs 2020'de meydana geldi.
Dördüncü halving ise 20 Nisan 2024'te gerçekleşecek. (belki de siz bu yazıyı okurken gerçekleşmiş olacak)
Her halving olayı, madencilik ödüllerinin yarıya düşmesine neden olur, bu da genellikle piyasa üzerinde önemli etkiler yaratır.
Kısaca Halving tarihine göz atalım. İlk Halving (28 Kasım 2012)
Öncesi: 2012'nin başlarında, Bitcoin fiyatı 5 dolar civarındaydı. Halving'e yaklaşırken, fiyat kademeli olarak artmaya başladı.
Halving Sonrası: Halving'den sonra Bitcoin fiyatı, 2013'ün başlarında 13 dolar civarına ulaştı ve Nisan 2013'te 266 dolara kadar fırladı. Bu büyük artış, piyasada büyük bir spekülatif ilgi uyandırdı.
İkinci Halving (9 Temmuz 2016)
Öncesi: 2016'nın başlarında, Bitcoin'in fiyatı yaklaşık 430 dolar civarındaydı. Halving'e doğru fiyat yavaş yavaş artarak, halving gününe kadar 650-700 dolar seviyelerine ulaştı.
Halving Sonrası: Halving sonrasında fiyatlar kısa süreli bir düşüş yaşasa da, 2017'nin sonlarına doğru Bitcoin 20,000 dolar seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Üçüncü Halving (11 Mayıs 2020)
Öncesi: COVID-19 pandemisinin başlangıcı sırasında, Mart 2020'de Bitcoin fiyatları büyük bir düşüş yaşayarak 4,000 doların altına düştü. Ancak halving'e yaklaşırken, fiyatlar toparlanmaya başladı ve halving gününe kadar 8,000-9,000 dolar aralığına çıktı.
Halving Sonrası: 2020 ve 2021 yıllarında Bitcoin, kısmen kurumsal yatırımların artmasıyla desteklenerek büyük bir yükseliş yaşadı ve Nisan 2021'de 64,000 dolar seviyesine ulaştı.
Dördüncü Halving (Muhtemelen 20 Nisan 2024)
Öncesi: ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından Bitcoin spot ETF onaylandı. Bu karar kripto para piyasalarına yüklü miktarda kurumsal sermaye girişini destekliyor olabilir.
Öncesi:Dünya üzerindeki savaşların devam etmesi bazı yatırımcıları "riskten kaçınma" veya "güvenli liman" yatırımı olarak tabir ettikleri altın, devlet tahvilleri gibi yatırımlara yönlendirebilir.
Öncesi:Fakat para birimlerinin ve finans piyasalarının istikrarsızlaştığı ülkelerdeki yatırımcılar değerlerini koruyabilecek alternatif varlıklara (kripto paralar gibi) yönelebilir. Kripto paralar bazen geleneksel finans sistemlerinin dışında bir değer saklama aracı olarak görülebiliyor.
Grafik Yorumu Bitcoin bugüne kadar üç kez halving dönemine girdi. Bugün dördüncüsü olacak. Her yarılanma dönemi arasında 46-50 ay kadar süre var. Her yarılanma öncesinde bitcoin fiyatında uzun süreli sert bir düşüş olmuş ve bu düşüşler en tepeden itibaren %75+ olarak gerçekleşmiş. Her yarılanma sonrası en üst seviyeye çıkması da 46-50 haftayı bulabiliyor. Piyasanın hareketlenmesinde haber akışı önemli ölçüde rol oynuyor. Ülkeler arasında gerçekleşen savaşlardaki haber akışları piyasalardan çıkışa sebebiyet veriyor, bu da fiyatların düşmesiyle sonuçlanıyor. Halving gerçekleşmesi sonrası olumlu haberlerin artması bu yükselişin önünü normale göre daha da açacaktır. Grafiğe bakıldığında yarılanmadan 1 yıl gibi bir süre sonra Bitcoin fiyatı zirveyi görüyor. Bu döngü şu ana kadar 3 kez gerçekleşti. Dördünce kez gerçekleşeceğinin garantisi yok fakat piyasa beklentisi bu yönde. Herkesin beklentisinin bu yönde olması da biraz korkutucu olabiliyor çünkü herkes bu şekilde bekliyorsa piyasa insanları şaşırtmayı sever. Bu yüzden her türlü senaryo için hazırlıklı olmalı ve olası düşüşler için bir plana sahip olmak gerekli. Kripto paralar her ne kadar riskli varlıklar olsa da, cüzdan yönetimini iyi yapmak riski en aza indirecektir.