Grafiklerim takip amacıyla çalışılmış olup yatırım önerisi içermemektedir. Grafiği anlamak için; destek, direnç ve trend takibi açısından en önemli göstergelerden biri olan İchimoku bulutu nedir ve 5 ana bileşeni nasıl çalışır araştırmanızı ve gerekli bilgileri edinmenizi öneririm. Ben sadece bulutun iki göstergesinin varlığın davranışlarına etkisini inceleyeceğim; Senkou Span A (Öncü Span) : Tenkansen ve kijun sen çizgilerinin ortalamasını alarak 26 bar öteler böylece gelecekte olacak fiyat hareketi hakkında öngörüde bulunur. (Bulutu oluşturan çizgilerden yeşil olan) Senkou Span B (Öncü Span) : Son 52 barın en yüksek ve en düşük değerinin ortalamasıdır ve gene 26 bar ileriye ötelenmiştir. (Bulutu oluşturan çizgilerden kırmızı olan) Böylelikle bu iki göstergenin 26 bar ötede oluşturduğu hareketlerle varlığın gelecekte oluşturacağı tepkileri önceden görmemizi sağlaması özelliğinden faydalanarak; bulutu oluşturan kırmızı çizgi ve yeşil çizginin kesişimlerini inceleyeceğiz Üst grafikte her kesişimde 26 bar geriye giderek kesişimle birlikte varlığın gelecekte nasıl tepki verdiğini gösterdim. Alt grafikte ise bulutun üzerinde tutunan varlığın her döngüyü bir önceki döngü ile karşılaştırarak yükseliş oranlarını hesapladım( basit bir hesaplama) Her göstergede olduğu gibi elbette yatay seyirde hatalı sinyal üretmesi kaçınılmaz olsa da ichimoku bulutunun diğer tüm göstergelere göre daha güvenilir olduğunu düşünmekteyim. Varlığı 3 haftalık periyotta incelememin nedeni henüz hatalı sinyal üretmemesidir. Aşağıda bu indikatörün belirli periyotlarda ürettiği sinyalleri inceleyecek ve sonlandıracağım.
aşağıdaki grafikte 3 günlük periyotta süreç boyunca sadece dört noktada 6 hatalı sinyal görüyorsunuz
aşağıdaki grafikte 5 günlük periyotta süreç boyunca sadece 2 hatalı sinyal görüyorsunuz
aşağıdaki grafikte haftalık periyotta süreç boyunca sadece 3 hatalı sinyal görmektesiniz ancak buna rağmen tüm diğer indikatörlere göre hata verdiği noktada bile stratejiye uyan yatırımcıyı riske atmamaktadır.
aşağıdaki grafikte aylık periyotta hatalı bir sinyal görmektesiniz;
Aşağıdaki grafikte örnek bir strateji görseli görmektesiniz. Daha kısa periyotlarda kullanılmak üzere bulutun dört göstergesi kullanılarak varlığın davranışlarına göre yatırımcının yapması gereken hamleleri naçizane yorumladım. Elbette bir çok etkeni dikkate alarak ve varlığın diğer periyotlardaki davranışlarını da inceleyerek trend yönü hakkında fikir edinip farklı stratejiler geliştirebilirsiniz.
บันทึก
Dipten tepeye yükseliş oranları bulut üzerindeki hedefle uyumlu (ilk döngüdeki yükseliş oranı dahil edilmemiştir)
2009 verileri aktarılmadan önceki çalışmadan esinlenilmiştir.