Söz verdiğim gibi yenilenebilir enerji üstüne uzun bir araştırma ve sektörel değerlendirme makalesi yazdım. Fakat burası için çok uzun olacağından girizgahı buradan yapıyorum.
Tüm makale için de en alta bir bağlantı bırakıyorum. Keyifle okumalar ve bilgilenmeler diler, yorumlarınızı beklerim.
⚡️Geleneksel enerji kaynaklarının atmosfere verdiği zararları azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmak için geliştirilen projelerin hayata geçirilmesiyle, yenilenebilir enerji üretimiyle ilgilenen şirketlerin sayısı son 2 yılda bir hayli artmış durumda.
⚡️Bu şirketler, enerji kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanmayı hedefleyen kamu liderliğindeki enerji verimliliği projeleriyle desteklenmektedir. Bunun yanı sıra, yatırımın öngörülebilirliği, düzenli gelir akışı ve beklenen yüksek getiri gibi faktörler açısından da dikkat çekmektedirler.
⚡️Borsa İstanbul'da listelenen yenilenebilir enerji şirketlerinin sayısı yeni yatırım ihtiyaçları, çalışma sermayesi gereksinimlerinin karşılanması ve mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması nedeniyle de artmaktadır.
⚡️Sektördeki hisselerin çok hızlı değer kazanmaları ve Borsa İstanbul’da bulunan çoğu hisse senedine oranla yüksek getiri sağlamaları, yatırımcıların enerji sektörüne bu kadar ilgi göstermelerinin önemli bir nedeni olarak gösterilebilir.
⚡️Ülkemizde yıllardır faaliyet gösteren ve çok önemli projelere imza atan enerji şirketlerinin de borsaya kote olmaları da yatırımcılar tarafından oldukça ilgiyle karşılanıyor. Özellikle hayli yeni halka arz olan ve yatırımcılarını %500’ün üzerinde yaptığı primle hayli mutlu eden ASTOR gibi bir firma çok kısa bir sürede ulaştığı büyüklüğüyle BIST30 endeksine katılmaya hak kazandı.
Yenilenebilir Enerji Çeşitleri
📍Şimdi gelin yenilenebilir enerji sektöründeki makro ve mikro dinamiklere bakalım:
⚡Cari açık: Ülkemizdeki bir numaralı ekonomik sorun olarak karşımıza cari açık çıkmaktadır. Cari açık, cari dengenin negatif olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Cari açığın oluşmasının temeli ise dış ticaret açığına dayanmaktadır. Bu açıdan bakacak olursak, enerji sektörü, nitelikli mal ve hizmet ihracatı yapabileceğimiz birkaç sektörden biridir ve dış ticaret açığının azaltılması açısından da çok önemli bir role sahip olacaktır.
Ülkemizde ihtiyaç duyulan hibrit içerikli santraller, elektrikli araç şarj istasyonları ve alt yapıları, elektrik depolama teknolojileri, güneş enerjisi kapasitesinin hızla artmasına sebep olacak teknolojilerin ön plana çıkmasını sağlıyor.
Bu alanda borsaya da kote olup enerji üretim tesisleri için ürün ve mühendislik hizmetleri sunan ASTOR, ALFA Solar, CW Enerji, Euro POWER, GESAN, KONTROLMATİK, SMART Güneş ve YEO Teknoloji gibi firmalar yüksek ihracat kapasiteleri, yerli ve yabancı devlet teşvikli üretim yatırımları ile sektöre liderlik etmektedirler. Bu sene dağıtılan enerji depolama lisansları ile hem üretim sahalarının enerji ihtiyacının karşılanmasında hem de elektrikli araçların şarj istasyonları üretiminde öne çıkan AKSEN, CONSE, ENERJİSA, HUNER, ZOREN gibi firmalar da yurtiçi yeşil enerji ihtiyacını karşılama süreçlerinde kazanacakları yetkinlikleri yurtdışına ihraç edilebilir ürün ve hizmetlere dönüştürebilirler.
⚡Enerjide dışa bağımlılık: Türkiye’de enerji tüketimi, klasik karbon bazlı fosil enerjiye yani kömür, petrol ve doğalgaza dayanmaktadır. Hepsinde de yurtdışına bağımlılık çok yüksek orandadır. Mesela enerji türüne göre değerlendirme yapıldığında doğalgazda 2020’de %99,09 oranıyla Türkiye’nin neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğu görülmektedir. Doğalgazda %50’ye yakın pay Rusya’dadır.
Bu açıdan da bakıldığında yenilenebilir enerji ülkemizin içinde bulunduğu bu bağımlılığa bir çare olabilir. Bu öngörüyle yapılan devlet destekli enerji depolama lisanslama çalışmaları ve geçen ay açıklanan Türkiye’nin Dünya Bankası ile hayata geçirdiği "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" ile 450 milyon dolarlık finansman bu doğrultuda çalışmak isteyen kobi ve girişimcilere kaynak sağlayacaktır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Suudi Arabistan ile önemli enerji işbirliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz"
Bu da Türkiye'deki #yenilenebilir #enerji mevcut kapasitesinin yaklaşık onbirde birine denk geliyor. (55 bin MW)
#Res #ges projelerinden hangileri olabilir acab arapların ilgi duyduğu?
Mesela varlık fonundaki KOZAA KOZAL IPEKE?
İktidara yakın ALFAS AHGAZ?
Borç içindeki CANTE? (Yenilenebilir diil ama kelepir olabilir)
Var mı önerisi olan?
การซื้อขายยังคงดำเนินอยู่
**Yenilenebilir Enerji-E-Şarj ile yeni düzenleme:**
📍Araç şarj ağı işletmecileri,şarj hizmetinde kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi halinde şarj istasyonlarından tamamını/bazılarını "yeşil şarj istasyonu" olarak belirleyebilecek. (İ.E.Afacan'dan)
**E-Şarj Alanında Faaliyettekiler:** 📍#ASTOR 📍#ENJSA 📍#BRISA 📍#ZOREN 📍#AKSEN 📍#CWENE 📍#KCHOL(watmobilite.com)
**E-Şarj Alanında Şirketleri ile Faaliyet Gösterecekler:** 📍#KONTR 📍#KUYAS 📍#MIATK 📍#DOAS 📍#ESCAR
**E-Şarj Alanında Yatırım Arayışındakiler:** 📍#ORGE