BİM UÇAR MI KAÇAR MI?

GELİR TABLOSU VE GÖRDÜĞÜM VAZİYET
Öncelikle güzel bir durum ki, şirketin çok yüksek oranda bir hasılatı mevcut. Fakat, maliyetler çıkarıldığında kalan brüt kar değeri ortalama %18 ki bu rakam BİST30’da yer alan bir şirket için bir nebze düşük bir değer. Genel olarak beklentimiz bu tip büyük şirketler için %25-%30 arasındadır. Pazarlama ve yönetim giderlerinin brüt karının %61’i civarında olması çok iyi bir durum değildir. Şirketin prim, maaşlar, pazarlama antlaşmaları gibi durumlara çok yüksek paralar ödediğini gösterir ki, gerçekten her sene istihdam sayısının arttığını düşündüğümüz bir şirket için oldukça yüksek bir değer. Çok mutlu edici bir durum değil. Yatırım faaliyetlerinden gelir elde etmesi şirketin aktif yatırım yaptığını ve belki farklı alanlarda büyüme gösterebileceğini gösterir diye düşünüyorum bu verimli bir gelişme. Bununla birlikte şirketin finansal gideri çok fazla bu durum şirketin yüksek derecede vergi ve faiz ödediğinin gösterir. Şirketin pay başına kazancı son 6 senede harmonik bir artış göstermiş bu iyi bir durum. Tek dikkatimi çeken nokta bu sene pay başına kazancın %100’den fazla artmış olması. Bunun iki sebebi olabilir diye düşünüyorum. Birincisi şirket bedelli hisse alımı yapmış olabilir (detaylıca araştırmadım) veya bir başka şirketi satın almış ve o şirketin net dönem karını kendisininkine katmış olabilir(kontrol gücü olmayan paylar göremiyorum bunun olma ihtimali çok düşük). Özet geçmek gerekirse BİM gibi büyük bir şirketin gelir tablosundan beklediğim performansı alamadım ama elbette ki kötü mü, kesinlikle değil.

VARLIKLAR VE KAYNAKLAR DETAYLI TEMEL ANALİZ
Kar dağıtım politikası izleyen bir şirket için dönen varlıklarında nakit ve nakit benzerleri kaleminde ki azalma bana çok da iyi görünmedi, hem de geçen seneye göre bir düşüş yaşanmış olmasını peşin ödenmiş giderlere bağlıyorum ama net dönem karı artmasına rağmen geçmiş yıllara göre düşük temettü vermesinin sebebini anlayamadım (ama illa ki bir nedeni vardır kaynaklarımda da yanlışlık olabilir kusura bakmayın öyleyse). Finansal yatırımları artmış güzel bir durum. Ticari alacaklar da artmış, satışlarla gelir elde eden bir şirketi düşününce, eline nakit ve faturalı paraların geçmesi olumlu bir durum. Ertelenmiş gelir vergisi geri ödemeleri de artmış bu da güzel bir durum (diğer dönen varlıklar). Duran varlıklarında peşin ödenmiş giderleri 6 katına çıkmış. Nakit ve nakit benzerlerinin azalmasının bir sebebi de bu olabilir bu iyi bir durum. Tek dikkatimi çeken olumsuz nokta maddi duran varlıklarında ki artış. Bu ilerde şirketin amortisman ödemesine yol açabilir. Borçlanmalarıyla ilgili herhangi bir sorun görmedim tam tersine, uzun vadeli yükümlülüklerin kısa vadeli kısımlarının olmayışı şirketin geleceği için olumlu bir sonuç. Şirketin öz kaynak getirisi düşük bu BİM için kötü bir sonuç değil. Şirket zaten karını ortaklara dağıttığı için bunun olması normal diye düşünüyorum. Genel olarak güzel bir bilanço.

Benim Şahsi Görüşüm (YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!)
BİM zaten oldukça büyük bir şirket ve her sene de katlanarak büyümeye devam ediyor. Bu tip büyük şirketlerin volatilitesi genellikle düşük olur yani hisselerde çok süper artış olmayacağı gibi çok süper düşüş de genellikle aksi bir durum olmadığı sürece olmaz. Risk almaktan hoşlanmayan yatırımcılar için uzun vadede oldukça uygun bir hisse olduğunu düşünüyorum. Risk almayı seven yatırımcılar için ise kararı onlara bırakıyorum çünkü bu tip hisseler eninde sonunda artacaktır kaldıraçlı işlemler olması zordur ama tabii ki imkansız değildir.
Beyond Technical AnalysisBIMASbist100bist30borsaistanbulFundamental AnalysishisseTechnical Indicatorsteknikanaliztemelanalizviop

การนำเสนอที่เกี่ยวข้อง

คำจำกัดสิทธิ์ความรับผิดชอบ